• janivarberg gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Liknelseboken av PO Enquist – 2-15 september - AvslutadLiknelseboken av PO Enquist – 2-15 september – Avslutad 12 September, 2013 02:45

  Om liknelser, kärlekens väsen – och vad man lärt sig som barn…

  Bland annat så här skrev PO Enquist som “Sidokommentar” i ett programblad 1988, för 25 år sedan:

  “När jag var barn lärde jag mig att det trots allt ändå fanns en typ av dikt, av poesi, som inte var synd. Det var bibelns liknelser. Dikterna om undren. Fem kornbröd och två fiskar, och med dem kan man bespisa fem tusen människor. Var det en dikt som handlade om kärlekens väsen; den växer om man delar med sig? Men tänk om det var alldeles sant?

  Jag har själv aldrig kunnat skriva poesi.

  Det skrivs inte så mycket liknelser nu för tiden. Liknelser om underverk är lika sällsynta. Kanske bäst så. Jag vet inte hur en sådan skulle se ut: att försöka ringa in något som är mycket skört, och känsligt, men inte genom att gå rätt in och vara tydlig för då försvann det ju? Men var det ändå inte nödvändigt att försöka, eftersom det ju var så viktigt?”

  • Jan – tack! Både för sidokommentaren och fotot. “försöka ringa in något som är mycket skört..” Är det kärlekens väsen han skriver om?