• janivarberg gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för I lodjurets timma 9-23 novemberI lodjurets timma 9-23 november 24 November, 2013 08:56

  I lodjurets timma: The Movie!
  Den danske regissören Søren Kragh-Jacobsen har gjort film av pjäsen I lodjurets timma (I lossens time). Lodjurets timma: den 25:e i lodjurets dygn; utanför det vanliga; Guds timma? Lodjuret: Västerbottens tiger enligt POE. En Kristus-bild?
  Pjäsen är en kort enaktare, ett kammarspel; tre huvudpersoner: Pojken, forskaren Lisbeth, prästen Helene (ett namn hon fått i filmen). Ni som har läst pjäsen, och funderat på innehåll och tolkningar: Gå och se filmen! (Kommer som DVD i januari). Filmen har några utvikningar, några tillägg: Cellen har öppnats mot kompletterande bakgrundsinformation. Början blir nästan som en reklamfilm för Norrland, men övergår snabbt till värsta grymhet. I andra scener är pojken hos morfar, i dennes hus. De är nu pojken lägger grunden för sin längtan, efter morfar, huset; hem. Tillsammans lyssnar de till Himlaharpan. Börje Ahlstedt gör en mycket bra morfar. 
  Men nu är pojken inlåst på en psykiatrisk klinik. Ett experiment med husdjur har spårat ut; pojken tro hans katt är Gud, vill dö tillsamman med katten. Lisbeth ber sin väninna prästen Helene om hjälp. Lisbeth trodde sig kunna hjälpa, finna empati hos pojken. Helene försöker tillämpa sin tro (men misslyckas, ger upp). Fångvaktaren är desillusionerad.
  I romanen Nedstörtad ängel är det författaren som hjälper mördarpojken med en metod för självmord. I filmen har något liknande lagts till (finns ej i pjäsen). En schal kommer att spela en viktig roll… Men några svar på frågor om kärlek, tro och tvivel få man inte!