• janivarberg gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Springa med åror / 62 dagar – Cirkel och författarfrukostSpringa med åror / 62 dagar – Cirkel och författarfrukost 19 July, 2015 02:21

  Dags att skriva något! Jag väljer spåret klass/stad/land @annika-hermele:

  Monika, berättaren, är uppvuxen på landet, hemmastadd på en gård med djur, koskit, åkerbruk, liv och död, hallonsaft och hembakade kakor. Detta präglar hela livet, liksom att hennes mamma dog tidigt. Monika sköter hushållet åt sin far Ivar; hon vägrar utföra utomhussysslor (förutom att köra traktor). Hon kan laga en cykelpunktering. Johanna kommer från storstaden och en fin miljö, uppvuxen med två äldre systrar. Hennes pappa är doktor. För henne är hallonsaft = smaken på barnmagnecyl. Kattungar är hon rädd för.

  När flickorna träffas första sommaren hemma hos Monika är de 11 år och har två helt olika perspektiv på livet; det är upplagt för en kulturkrock. Monikas pappa Ivar har styckat av tomter för att kunna betala jordbruksmaskiner; han ”sålde sitt gamla stall” medan Johanns pappa ”köpte ett sommarställe” (sid. 17). Men flickorna intensiva vänskap under några somrar är klasslös.

  Monika och hennes far får vi lära känna ingående, Johanna och fr.a. hennes familj är väldigt ytligt skildrade (mamman blir nästan en karikatyr av en egocentrerad sommargäst). I 62 dagar med Johannas äldste som berättare fördjupas dock bilden.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  • Det är verkligen en kontrast mellan flickornas erfarenhet av Paris också. Johanna fick en första resa dit i tioårspresent och en repris på tolvårsdagen.