• kanel kommenterade en aktivitet 14 November, 2012 06:53

  In reply to: janivarberg postade en uppdatering På frågan “Vad läser du just nu, janivarberg?” (som dök upp) svarar jag: just nu läser jag på bokcirklar.se för att försöka begripa hur det fungerar. Tex varför försvinne […] Vy

  Hej Jan! Jag är också helt vilsen här och vet inte heller om det är värt besväret att försöka klara av att hitta rätt. Tack för din hälsning – var rädd om dig!
  Varm hälsning från läsvännen Kanel = Lena Kjersén Edman

  • Men snälla rara Kanel…Försvinn inte nu!! Vi är alla barn i början här. Utom de få tekniska “specialisterna”. Ge inte upp!
   En sak i taget…ungefär som “En dag i taget” a`la AA. :-)
   Vänligen Mohikanen.

 • Bibliotekarie och folkbildare – det skulle jag vilja vara idag! Tänk att få göra en utställning ( med föreläsningar av specialister) om de två stora viktiga presidentvalen idag. USA och KINA. Vilka heta diskussioner, vilket kunskapsutbytande, vilket liv det skulle bli på “mitt” bibliotek- som såklart har nattöppet (där ungdomar säljer kinesiska o…[Läs mer]

 • Läsa med list – lust – lek.
  TEMALÄSNING – KUMULATIV LÄSNING – KANON

  “Fri läsning” i skolan = allt sämre läsning.
  2000-talets barn läser sämre än sina föräldrar.
  Jag tror på läsning i skolan med både lust, list och lek.

  Temaläsning.
  Kumulativ läsning,
  Samt – faktiskt – kanon.

  Varför?

  Det handlar om rättvisa.
  Min önskan och…[Läs mer]

 • Bäst 2012: Hcf, Hcg, uHc,uHce, Hci Jag gör en boklista över 2012 års bästa barn- och ungdomsböcker. Bland dem finns Hcf: Tummelisa, Pom och Pim. Värsta syrran, Bockarna Bruse på badhuset, Vad tänker du på?
  Hcg: Hövdingens bägare, Iggy& jag, Guldfisken, Recept för en flygtur,Kaspar, Ett hus utan speglar, En hund och hans pojke, Skuggan i vä…[Läs mer]

 • Susanna Alakoski
  Oktober i Fattig-Sverige. Dagbok

  Busskort eller gymnastikskor till ungarna? Glasögon eller skolresa? Hämta ut medicinen på apoteket eller köpa födelsedagspresent?  Är du fattig måste du välja.
  Du har inte råd med bådadera.

  13 procent av Sveriges cirka två miljoner barn lever år 2012 i fattigdom. Det är en ökning med 2…[Läs mer]

 • Ny chef på Malmö stadsbibliotek.
  Önskan från en demokrati/kultur/folkbildningsintresserad låntagare = jag. Tänk om de 19 bibliotekschefsaspiranterna fick spaltutrymme varsin dag i en stor dagstidning (till exempel Sydsvenska Dagbadet) och där berättade om sina visioner när det gäller folkbibliotek.
  Den senaste chefen hade ju många visioner s…[Läs mer]

 • SÅLD (En Bok För Alla – snart!) Huvudpersonen i Såld heter Lu Si-yan (namnet betyder sidensvala). När historien börjar är Lu Si-yan elva år och vi får följa hennes liv i flera år. Hon hade en härlig barndom men allt förändrades när hon som sexåring fick en lillebror och hennes kärleksfulla pappa, kort därefter, dog. Sedan kom katastroferna.…[Läs mer]

 • Läslustan – om någon minns det tv.programmet – spelades, liksom Babel, också in på Bokmässan. Direktsändning. Kanske var det år 1994, jag minns inte. Men jag minns att ljudnivån runt omkring oss var så hög så det gick knappt att höra var programledaren Gunnar Arvidsson och kollegorna runt bordet sade. Jag har för mig att Kerstin Ekman var me…[Läs mer]

 • Min kamp. 5.

  Karl Ove Knausgård , den omtalade och omsusade norske författaren, är numera bosatt i Sverige och är adopterad av oss. Vi möter hans allvarliga ögon i Skavlan, lyssnar på hans tankar om Utöya i sommarprogram och han reflekterar i Babelfåtöljen om att som utlämna levande människor .
  Trots denna mediala uppmärksamhet har Karl Ove…[Läs mer]

 • Grupper???
  De här grupperna på BOKCIRKLAR verkar vara mer eller mindre avsomnade.  Kommer det med några nya deltagare i grupperna? Hur fungerar de? Varför finns de här? Är det något viktigt som jag inte har fattat?
   
  1.Deckare
  2.Göteborg
  3.Regionbibliotek Stockholm
  4.Barnboksvänner
  5.Trellebibblan 20 September, 2012 12:22

 • Skönlitteratur måste komma in i grundkursen på alla biblioteksutbildningar. Allmänheten vill tro att bibliotekarier är kunniga när det gäller skönlitteratur. Jag önskar:
  Det ska de få fortsätta att tro.
  Och ha rätt i denna tro. 18 September, 2012 11:55

 • Nina Björk
  Lyckliga i alla sina dagar. Om pengars och människors värde
  W&W

  Jag får drömma om rosa solglasögon, Thailandsresor och egentid i badkaret med doftljus. Men att drömma om mer tid och mindre lönearbete, en annan politisk och ekonomisk ordning det går inte. Då blir jag en pekpinne.

  Under-det-rosa-täcket- Nina Björk, litteraturv…[Läs mer]

 • “Romanens underliggande askungesaga spelar på en primitiv kvinnlig dröm, en som borde ha varit förpassad till soptippen för länge sedan: den om flickan som möter sin prins och får allt hon någonsin velat ha: rikedom, trygghet, snygga kläder och en man som alla trånar efter. Än sedan om hon måste lyda honom och göra honom till viljes i allt?…[Läs mer]

 • I Uppsala ska jag hela eftermiddagen med bibliotekarier och lärare diskutera BÖCKER SOM BRINNER. Böcker som “Torka aldrig tårar utan handskar” och “Alltings början” (Karolina Ramqvist).
  Två romaner om erotik – erotik som förgör. (Ja, vi ska tala också om en annan erotisk roman, Du anar vilken? Rätt! Hattstugan.)

  lena kjersén edman 13 September…[Läs mer]

 • Hästar, män och andra djur

  Vi ses i min nästa bok.
  Så hotar jagberättaren Nina sin före detta partner Claes när de i Nina Lekanders essäroman Hästar, män och andra djur bråkar efter sin separation.  De är båda i övre medelåldern och har fram till nu varit ett par i många år..
  Föreningen Autofiktiva offer (AO) finns inte. Det existerar änn…[Läs mer]

 • I reality = moderna ungdomsromaner (uHc, uHce) spelar sexualitet ofta stor roll i intrigen, medan fantasy (vare sig den handlar om vampyrer eller sjöjungfrur) nästan garanterat är befriad från skildringar av sexuella handlingar (såvida det inte är samlag mellan ett gift par som i Twilight 4). Detta är naturligtvis inte hela förklaringen till va…[Läs mer]

 • Litteratur för amatörer

    – Jag var tvungen att närma mig den långsamt.

  Så kommenterade författaren och litteraturvetaren Agneta Pleijel sin romandebut.
  Den debuten skedde år 1987 med Vindspejare. Agneta Pleijel var då fyrtiosju år och hade – sedan tidigt 1960tal-  debuterat flera gånger. Om och om igen.

  Hon hade skrivit litteratu…[Läs mer]

 • Det vidgade läromedelsbegreppet”. Är det borta ur skolbiblioteksdebatten? När jag frågar på sajter för bibliotekarier och lärare hur skolbibliotekets fackböcker används i undervisningen och hur mycket lärarna i olika ämnen och bibliotekarierna samarbetar när det gäller fackboksinköp och undervisning – så får jag svaret: Så gott som ingenting. Ä…[Läs mer]

 • Visa mera