• SÅLD (En Bok För Alla – snart!) Huvudpersonen i Såld heter Lu Si-yan (namnet betyder sidensvala). När historien börjar är Lu Si-yan elva år och vi får följa hennes liv i flera år. Hon hade en härlig barndom men allt förändrades när hon som sexåring fick en lillebror och hennes kärleksfulla pappa, kort därefter, dog. Sedan kom katastroferna.
  Vartannat kapitel är nutid, vartannat handlar om det som hänt tidigare. Hela tiden är det Si-yan som är vår berättare och vi lider verkligen med henne. Och blir så glada när det händer något bra i hennes liv.

  Historien och replikerna har författaren Sally Grindley tänkt ut, men det sorgliga är att så där eländigt som Sidensvalan Si-yan har det, det är inte påhitt. För en flicka som på 2000-talet växer upp på landsbygden i Kina kan tillvaron bli så här hård och grym: Slavarbete i andras hem och i en fabrik. Kina är en ekomnomisk succé och har numera  gått om USA som exportnation av varor. 
  Men av Kinas befolkning på 1, 3 miljarder bor fortfarande omkring 900 miljoner människor på landsbygden. Och där finns inget av den glamour som man på tv kan se från storstäderna Shanghai eller Beijing. Många är istället urfattiga.

  I Kina existerar fortfarande något som kallas ettbarnspolitik – de styrande politikerna vill att familjerna bara ska ha ett barn. Och det barnet helst ska vara en pojke. Därför är det inte ovanligt att landsbygdsflickor säljs.

  75% av våra leksaker tillverkas i Kina på fabriker ute på landet. Stora svenska klädfirmor som Hennes & Mauritz har 150 000 kineser sysselsatta.  Fabriksarbetarna, som ofta är ungdomar eller barn, har långa arbetsdagar, farliga arbetsplatser och löner som inte går att leva på.
  På landsbygden i Kina är nöden stor.
  ***
  Jag kikar på Sally Grindleys Facebooksida för att kolla vad den flitiga författaren skriver just nu. Aha, en äventyrsberättekse som handlar om de (på grund av att bönderna använder antibiotika i boskapsskötseln) utrotningshotade gamarna i Indien.
  Gamar har väl aldrig varit mina älsklingsdjur precis, ganska otäcka djur har jag tyckt.
  Hittills.
  För det skulle inte förvåna mig om jag – när jag läst boken som ska heta Fjädrar i vinden – blir gamälskare. Sally Grindley är en så skicklig barnboksförfattare att hon till och med kan göra en bok om asätare till något underbart.

  lena kjersén edman 6 October, 2012 05:04