• Kristina S A gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad)Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad) 20 October, 2019 03:38

  Är det inte motsägelsefullt hur Mr Darcy beskrivs i kap 3 och den nedlåtande ton han beskriver Elizabeth med och hur han sen beskrivs i kap 43 sid 299 av husföreståndarinnan på hans gods som aldrig hört ett ont ord från honom och att han är sååå goood?

  Kap 3: Han sade kyligt: Hon går an men inte är hon vacker nog att fresta mig och just nu har jag inte lust att ägna mig åt unga damer som andra män ratat.(Hon hade tvingats sitta två danser pga av att kavaljerena var för få.)

  Sid 17 kap 3: Han var den högfärdigaste, otrevligaste karlen i världen och alla hoppades att han inte skulle komma dit fler gånger!

  • Nej, det stämmer inte överens. Mrs Reynolds version av Mr Darcy skulle knappast ha sagt något så elakt, dessutom inom hörhåll för den berörda. Men jag kom att tänka på ett Västerbottniskt ordspråk: Dit det bär dit bär det. Alltså när ett rykte fått fäste förstärker det gärna sig själv och växer av egen kraft. Så även om Mr Darcy faktiskt var otrevlig och asocial är steget till högfärdigast och otrevligast i världen ganska stort.

   • Världen på den tiden var väl ungefär släkten och grannarna :-) Så när de jämförde denne högmodige, otrevlige och asociale aristokrat med dem som de umgicks med, och hade träffat, så var han nog högfärdigast och otrevligast i världen :-)

  • Mrs Bennet bidrog nog starkt till att ryktet om Darcy som en arrogant och högfärdig karl spreds som vinden … :-)
   Har ni sett TV-serien Stolthet och fördom i sex delar (alltså inte filmen)? Skådespelaren som spelar Mrs Bennet är fantastisk!! Jag hör hennes gnälliga röst i huvudet när jag läser boken och skrattar gott för mig själv. :-) Replikerna följer ofta ganska exakt bokens text.