• Maria gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad)Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad) 23 August, 2019 03:57

  Hej bokcirkeln! Jag har börjat läsa Stolthet och fördom i Gösta Olzons översättning. Läsningen gick trögt så jag lånade en annan översättning, av Gun-Britt Sundström. Jag har inte hunnit så långt men det känns redan som att läsningen flyter bättre! Det kan vara idé att testa olika översättningar om man läser på svenska.

  • Intressant! Jag har bara läst Gösta Olzons översättning. Är den du läser en nyare översättning?

  • Det har inte jag tänkt på, att kolla olika översättningar. Ville helst läsa F&k på engelska men dat fanns bara en liten tummad bok på bibblan (Umeå!) där nån gjort understrykningar! Gick bara inte. Modernista har gett ut en läcker variant, 2016, och tycker den översättningen känns bra när jag läser. Är som lite beronde av formen inte bara innehållet!

   • Jag har alla böckerna på engelska hemma, men har inte läst dem än. Ska nog försöka med Stolthet och fördom som är den roman jag kan bäst. Det är nog speciellt att läsa på originalspråk men tar lite längre tid ( i alla fall för mig).

   • För mig var det en aha-upplevelse att översättningen kunde göra så mycket för upplevelsen. Den första översättningen la sig mellan mig och läsningen, lite som skoskav på en promenad. Det skavde! Jag läser ofta på engelska, men eftersom jag ville vara säker på att förstå valde jag att läsa på svenska.