• Lina kommenterade en aktivitet 19 June, 2018 03:24

  In reply to: Vy

  Hej Moa! Tack för ditt svar! Är vanligtvis social men just nu orkar jag inte vara det. Tror de flesta människor oavsett mår bra av att ta det lite lugnare under perioder. Som du skriver så finns en press från samhället att alltid vara igång. Tack igen för svaret.

 • Lina kommenterade en aktivitet 18 June, 2018 12:00

  In reply to: Vy

  Hej! Har precis läst klart boken! Gillade den mycket! Till en början lite svår. Nu när jag avslutat så känner jag ett så skönt lugn. Det har varit en jobbig vår. Min mamma gick bort i april efter en längre tids sjukdom. Andreas sätt att leva sitt liv när det är som värst var skönt att läsa om. Han flyter med – och klarar sig! När sorgen var som v…[Läs mer]

  • Hej Lina! Så fint att boken gav dig någon sorts tröst och lugn! jag kan verkligen förstå den känslan. Det finns ju en press idag på att alltid vara utåtriktad och social. Om man jämför med livet som Andreas lever i boken så är det ju som natt och dag. Jag tänker att det är viktigt att låta sig själv vara osocial i perioder när man behöver det. Och…[Läs mer]

   • Hej Moa! Tack för ditt svar! Är vanligtvis social men just nu orkar jag inte vara det. Tror de flesta människor oavsett mår bra av att ta det lite lugnare under perioder. Som du skriver så finns en press från samhället att alltid vara igång. Tack igen för svaret.

 • Hej Marie! Jag har inte läst något av dig tidigare men efter att ha läst Den stora utställningen så kommer jag att läsa även andra böcker. Om du skulle rekommendera någon av dina andra böcker vilken/vilka skulle du rekommendera?
  Vänliga hälsningar Lina 2 May, 2018 03:46

  • Hej Lina!
   Den bok som har fått flest läsare är Musselstranden. Så den kanske du kan testa. Handlar om en liten flicka som försvinner från en ö i havsbandet. Finns i nyutgåva i pocket. Och på biblioteket så klart!

 • Lina kommenterade en aktivitet 15 December, 2017 12:36

  In reply to: Vy

  Instämmer helt med dig Lisabetten! Det händer något hos båda när Snusmumriken tvingas ut ur sin bubbla och tvingas ta in en annan person och dennes känslor. Och Ti-ti-too som plötsligt blir sedd av en annan person (dessutom en som hen beundrar) får tyngd och blir en person.

 • Lina kommenterade en aktivitet 15 December, 2017 12:26

  In reply to: Vy

  Föredrar att diskutera här… Dessutom så ställs ett antal frågor här som jag tycker är värda att reflektera kring. Filifjonkans olustkänslor kring att äga saker är tydligt. Rädslan för att en katastrof skall komma (och som ju faktiskt besannas) bidrar till hemnes starka känslor av att hon vill göra sig av med sina ägodelar innan de hinner gå sö…[Läs mer]

  • Filifjonkan tyngs av sina prylar. Frågan är om de är hennes eller om hon ärvt dem? Vill inte känna ansvar för dem för att hon är rädd för att misslyckas?
   I Mumin och draken finns teman som svartsjuka och vänskap. Mumin anstränger sig för att bli vän med draken, men den avvisar honom. Draken dras till Snusmumriken. Mumin är svartsjuk på b…[Läs mer]

 • Jag tycker Homsans/barnets fantasi är bra skildrat. Han tror ju verkligen på sina egna fantasier. Tror inte alls att det bara handlar om att han vill luras. Han tror på sina egna historier. 15 December, 2017 12:11

 • Lina kommenterade en aktivitet 9 December, 2017 08:49

  In reply to: Vy

  Ja, och så intressant det blir när det ”Lilla krypet” får ett namn! Berättelsen handlar mycket om självförtroende.

  • Snusmurikens behov av ensamhet och frihet får sig en törn när han träffar Krypet. Hans samtal med denne gör honom till en början illamående eftersom det påminner honom om att även han har ett behov av andra.

   • Fascineras av hur snyggt Janson gestaltar dubbelheten hos Snusmumriken. Hans behov av ensamhet och frihet. I hans fall handlat det ju om att inte behöva bry sig om andras känslor. När han bryr sig om kan han inte vara fri.

   • Ja det har funderat över ett bra tag. Om Mumintrollet inte väntade på Snusmuriken, hur skulle Snusmuriken reagera då? Om det kvittade om han kom eller inte kom om våren? Skulle Snusmuriken bli till en Mårra då?

 • Lina registrerade sig 2 December, 2017 02:18