• Grupplogga för Digitala salongen 21 December, 2018 02:34

  På den senaste träffen i Fisksätra bibliotek så diskuterade vi Stanna hos mig av Ayobami Adebayo. Vi var relativt överens om att detta var en riktigt bra roman. Samtalet kretsade mycket kring den krock mellan det moderna samhället och gamla traditioner som framkommer så tydligt i boken. Hur svårt det är att leva mitt emellan dessa olika världar. Vi pratade också om hur skickligt författaren porträtterar de olika personerna i boken. Hon gör dem levande och mänskliga med fel och brister och försätter dem i enormt svåra situationer att hantera. Vi var också överens om att boken kräver lite av läsaren, eftersom berättelsen hoppar fram och tillbaka i tiden och berättas i jagform av olika personer. Men författaren gör detta skickligt och det ger romanen ett bra djup. Vi samtalade kring hur drabbande romanen är och att det bitvis var tungt. Slutet erbjud en strimma hopp och som läsare var vi tacksamma för det. Två stora nigerianska författare kom på tal under träffen: Chimamanda Ngozi Adichie och Chinua Achebe. Det nämndes mycket läsvärda titlar som Allt går sönder och En halv gul sol. En annan titel som rekommenderades var Vända hem av Yaa Gyasi, från Ghana, kanske som en titel att diskutera i vår.
  Andra tips på cirkelböcker inför våren var något av Haruki Murakami och Maryse Condé, som belönades med årets alternativa Nobelpris. Efter träffen pratade jag med en läsare om bokens titel, som aldrig kom upp på själva träffen och hur viktig och stark den var. Att titeln Stanna hos mig i början av berättelsen kopplades till kärleksrelationen mellan kvinna och man och senare framförallt till huruvida barnen skulle överleva och stanna kvar hos sina föräldrar. Att stanna eller inte blev ett dilemma för flera personer, inte minst huvudpersonen Yejide själv.
  Bokcirkeln tar uppehåll, men under jullovet kommer jag bland annat att läsa Silvervägen av Stina Jackson och tycka till om den här på Bokcirklar.se. Har ni läst nåt spännande får ni gärna dela med er.
  Tack för en trevlig och givande bokcirkelhöst och på återseende nästa år!
  /Lisa 21 December, 2018 02:34

  • Hej Lisa! Blir det någon ny läsperiod i bokcirkeln i vår?

   • Hej,
    Det blir en ny läsperiod i vår. Jag kommer under nästa vecka att lägga ut vilka titlar som kommer vara aktuella. Så håll utkik och hoppas du är med och läser och tycker till! :-)

    • Tack för ditt svar, ja det ska jag göra! Jag missade att läsa hela texten du skrev 21/12. Vända hem har jag varit sugen på att läsa, men då väntar jag ifall den kommer med i vårens lista.