• Lisa Muhr gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Forumbibliotekens digitala salongForumbibliotekens digitala salong 20 March, 2019 01:36

  Har kommit en bit in i Yaa Gyasis “Vända hem”. Hittills är det en riktig bladvändare! Till skillnad från den förra cirkelboken (i mitt tycke), så kommer verkligen karaktärerna till liv i den här boken. En del av det som skildras är tungt att läsa – hur människor tas till fånga, säljs och packas som vilken vara som helst för att skeppas till nya ägare. Annat är vackert och fint och ömsint skildrat och sker parallellt med det grymma och hemska. Annars hade det nog varit alltför jobbigt att läsa.

  • Irina svarade 1 år sedan

   Håller med dig, att författaren har en bra balans mellan tragik och rörande värme. Jag har nu läst klart den och tyckte om den, även om jag tycker att den tappar nerv i de sista kapitlen. Men kanske det blir lugnare och mindre trovärdigt på slutet för att binda ihop allt och få till en försoning av “förbannelsen” som drabbat släkten. Jag gillade berättarteknik där två i varje generation berättar, men ibland önskade jag att ha fått veta mer om vad som hände sen. Detta gäller särskilt Ness, som jag fastnade särskilt för. Men samtidigt så var det så slavarna levde – som en arbetskraft som förbrukade, men ingen brydde sig om eller mindes.
   En person som förbryllade mig var Robert. Ville han vara vit och komma upp sig genom förneka sin familj och bakgrund, eller anpassade han sig bara efter andra och tog den lättaste utvägen?
   En annan fråga som väcks är om Yaa Gyasi har lånat något från sin egen släkts historia när hon gjorde ett urval av personer och historiska händelser? Det är hursomhelst en imponerande debut, tycker jag.

   • Har inte läst klart ännu, så återkommer om slutet. Känner igen frustrationen över att man inte får veta mer när man väl lärt känna en karaktär. Det är många olika personer och de blir så levande, men sedan drar historien vidare till nästa generation. Fördelen är att Gyasi lyckas skildra hela historien kring slavhandeln och hur människor drabbas på båda sidor Atlanten, i en och samma roman. Att hon får ihop det är imponerande.
    Jag tänker mycket på Rötter, roman och tv-serie, när jag läser. Den gjorde starkt intryck på mig och precis som Vända hem lyckas den göra historien levande på ett sätt som en faktabok aldrig kan göra.