• Maria kommenterade en aktivitet 17 April, 2018 07:52

  In reply to: Vy

  Håller med om att David Lundgren och Gustafs möte i fängelset var en starkt. Även Ingas bröllop (som jag skrivit om ovan).
  När Liz lånar ut kläder till Ellen så att hon kan gå på arbetsintervju.
  Tyckte om det där med att några i Dalen hängde upp lyktor utanför sina hus och att de andra först tyckte att det var löjligt men att många sen tog efter.

 • Välkomna imorgon på författarbesöket kl. 18! Innan Ola Larsmo börjar ses vi som vill och fikar och pratar om boken kl. 17.00-18.00. Vi på biblioteket ser fram emot morgondagen! 17 April, 2018 03:37

 • Maria kommenterade en aktivitet 16 April, 2018 09:57

  In reply to: Vy

  Ja, vilken historia om David Lundgren! Väldigt tragisk. Och Agnes Karin som bara överger honom och aldrig hälsar på i fängelset. Gissar att det är en sann historia baserad på rättegångsprotokoll, men undrar om det i så fall framgick på något sätt att David Lundgren inte hade mördat Hemske-Hans? Jag har i och för sig inte läst ut boken än.

  Min…[Läs mer]

 • Maria kommenterade en aktivitet 16 April, 2018 09:32

  In reply to: Vy

  Här kommer en bild av hur Swede Hollow såg ut!

 • Maria kommenterade en aktivitet 16 April, 2018 09:21

  In reply to: Billan gick med i gruppen Swede Hollow Vy

  Mycket välkommen Billan!

 • Stark scen det där från Ingas bröllop, hur Ellen plötsligt ser sig själv och de andra invånarna i dalen utifrån, som dom tycks te sig i andras ögon. Hur dom framstår som ovana och fel, fel kläder, fel lukter, pratar på fel ställen, fattar inte hur man ska bete sig.

  Lukterna som är fel i kyrkan är då rotfruktsavkok, multnande trä, bakfylla och snu…[Läs mer]

 • Maria kommenterade en aktivitet 12 April, 2018 01:29

  In reply to: Vy

  Ja, jag kan hålla med faktiskt, det hade inte varit så dumt, kan bli lite rörigt ibland.

 • Maria kommenterade en aktivitet 11 April, 2018 06:34

  In reply to: Vy

  Ja, eller hur, det är lätt att tänka på dagens flyktingar! Tänkte också mycket på det där med att flyktingar söker sig till varandra och inte ”integrerar sig” i samhället. Hur tydligt det blir i boken hur mycket det betyder att vara just svensk i USA, eller italienare eller skotte, att landsgrupperna håller ihop och hjälper varandra i en situat…[Läs mer]

 • Maria kommenterade en aktivitet 11 April, 2018 06:30

  In reply to: Jenny Bengtsson gick med i gruppen Swede Hollow Vy

  Välkommen Jenny! Kul att ha dig med!

 • Maria kommenterade en aktivitet 11 April, 2018 06:28

  In reply to: Vy

  Ja, det finns så mycket som människor har hittat på för att värja sig från att se varandras lidande.. Jag vill ju tro att det någonstans bottnar i skuldkänslor, att vi alltid har förmågan att känna igen oss i varandra även om det kan sitta väldigt långt inne ibland, bakom en massa skyddsmurar..

 • Har ni hunnit läsa den första artikeln i St Paul Daily Globe? (s. 98) Vad tycker ni om den?

  Jag tycker det blir så tydligt med det betraktande ögat, utifrånperspektivet.

  ”En främmande boplats mitt i St Paul stad – och dess främmande invånare”. Främmande för vem? Knappast för de som själva bor Swede Hollow, men de läser alltså inte Daily Glo…[Läs mer]

  • Ja det är ett bra exempel på hur människan försöker intala sig att andra vill ha det som dom har det eller att man får skylla sig själv att man är i den situationen man är i. Ett agerande av skuldkänslor innerst inne? Eller ett försök att tona ner allvaret så att en själv inte behöver agera mot samhällets orättvisor kanske.

   • Instämmer… Jag (Sara) tänker att det säkert också är dels som du säger Carolina, ett sätt att värja sig mot skuldkänslor som värjer över en som inte själv befinner sig i en utsatt situation -och dels att det kanske saknas en grundläggande förståelse för andras situation om man inte själv upplevt det. För vissa här i livet är det svårare än andr…[Läs mer]

  • Ja, det finns så mycket som människor har hittat på för att värja sig från att se varandras lidande.. Jag vill ju tro att det någonstans bottnar i skuldkänslor, att vi alltid har förmågan att känna igen oss i varandra även om det kan sitta väldigt långt inne ibland, bakom en massa skyddsmurar..

 • Har läst cirka halva boken, sen kom ett ilsket meddelande från mitt lokala bibliotek om att jag måste lämna tillbaka den ;) Får väl testa det där dom pratar om, e-bok..
  Nåväl tycker mycket om det jag har läst! Så inspirerande! Så viktig historia att lyfta fram!
  Gillar mycket det som Ida påpekar, att Ester Blendas liv och verk också problematiser…[Läs mer]

 • Maria kommenterade en aktivitet 9 April, 2018 10:01

  In reply to: Vy

  Vad kul att du också gillade boken Mona!
  Ja, det är ju verkligen slående vilket tufft liv det var. Så mycket kyla, hunger, lera, stank och hårt arbete. Som folk kämpade!
  Jamen verkligen, tack till Ola Larsmo som har skildrat allt detta så fint. Jag hoppas också att du och alla ni andra kan komma på författarbesöket nästa onsdag, tror det kommer…[Läs mer]

 • Det är ju en bok som handlar mycket om arbete och arbetare också. Många långa skildringar av arbete. Gustav som går till hamnen i New York varje morgon,  hoppas få något jobb. På samma sätt som folk idag går hemma och väntar på ett sms eller samtal från något bemanningsföretag. Känns som ett hårt och ganska olyckligt liv i New York för både Gust…[Läs mer]

 • Jag håller med dig Carolina, att det är ett fint och intressant grepp med den där allvetande berättaren som vet vilka minnen barnen kommer bära med sig i framtiden från båtresan. Och fina liknelser ja.. också: allt kändes flytande, som isar i vårbräckningen.

  Känns ändå som en väldigt stabil båtresa på många sätt, jämfört med hur det kan vara för…[Läs mer]

 • Vad kul att du har börjat läsa Mona! Hur går det för er andra? Nu finns några pocketböcker på biblioteket att låna, om någon inte fått tag i boken eller vill tipsa en vän om att vara med.

  Själv har jag kommit en bit in i boken. Första delen med båtresan fångade mig direkt. Intressant att läsa om passagerarnas funderingar kring resan, till exe…[Läs mer]

 • Maria kommenterade en aktivitet 21 March, 2018 03:56

  In reply to: Mona Ö gick med i gruppen Swede Hollow Vy

  Hoppas du vill vara med Mona! Hör gärna av dig om du vill ha hjälp. Bra början att du redan har skrivit ett inlägg och dessutom redigerat det genom att radera och rätta.

 • Maria kommenterade en aktivitet 21 March, 2018 03:44

  In reply to: Vy

  Hej och välkommen!

 • Visa mera