• Maria Engström gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad)Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad) 20 April, 2020 01:20

  DISKUSSIONSFRÅGA 1: ÖVERTALNING

  Jane Austen framstår som något av en litterär expert på att behandla sin tids många moraliska frågor. Teman som tidigare avhandlats i Austens romaner är precis som deras titlar antyder både “stolthet och fördom” samt “förnuft och känsla”, och i denna månads bok är det alltså “övertalning” som är det centrala temat.

  Vad hade Lady Russel för anledning av övertala den 19-åriga Anne att inte ingå äktenskap med Mr Wentworth? Vad det en god anledning, och hur tycker ni att utfallet blev med tanke på anledningen? Och hur kommer det sig tror ni att Anne gick med på detta?

  • Frederick Wentworth var fattig och därav inte någon god kandidat till att bli en idealisk äkta man, enligt lady Russel, som övertalade Anne att inte gifta sig med honom. Att Anne gick med på det var nog inte så konstigt eller ovanligt för tiden, då det var alldeles nödvändigt att gifta sig rikt eller i alla fall med någon som kunde försörja en familj. Anne ångrade sig nog många gånger men förlikade sig med beslutet ända tills hon träffade Frederick igen åtta år senare, och fick reda på att han också fortfarande var ogift. Då blossade känslorna upp igen hos båda.

   Lite lustigt att en kvinna på 27 år betraktades som gammal och hade förlorat sin blomning och ungdomliga fräschör, medan en man inte alls betraktades på det sättet. Slutet av boken bekräftar som tur är att kärleken segrar till sist och det var nog tur att Jane Austen skrev om de två sista kapitlen, eftersom det ursprungliga slutet tydligen var tråkigt och inte alls lika romantiskt som det nya slutet.

  • Jag tror att högmodet hos familjen bidrog stort till att Anne inte skulle gifta sig med Frederick Wentworth, och hans ställning var ju inte den bästa ekonomiskt sett. De verkade verkligen ha varit tvillingsjälar så det var nog ett hårt slag för bägge. Anne verkade ju ha behandlats styvmoderligt och nästan setts som en nolla får jag en känsla av, så när hon var ung hade hon inte självkänslan att stå emot påtryckningarna. Frederick Wentworth verkade ju tycka att man inte ska ge efter utan vara viljestark, i sitt samtal med Louisa (hette hon väl?) när de var ute på långpromenad hela gruppen. Så han uttryckte nog sin besvikelse där.

  • Det lustiga tycker jag är hur Lady Russel övertalar Anne att välja bort Wentworth för att hon inte ska kasta bort sin ungdom, men hur gick det egentligen? Snacka om kontraproduktivt råd! Att vilja sina närmsta väl genom att lägga sig i deras angelägenheter är verkligen något Austen är bra på att kritisera, och det utgör ju bra romanstoff också. Jag älskar det! Varför Anne gick med på att övertalas tror jag var just därför att hon litade så blint på sin goda väns omdöme (känns ju igen från Emma också).

  • Jag tänker också att vad vi än tycker om detta idag så var det ju helt enkelt viktigt att gifta sej ” välbärgat” för att kunna bli försörjd, kvinnors möjligheter var starkt begränsade i jämförelse med männens. I allafall i denna samhällsklass. Anne blev kvar hemmavid och Wentworth for ut i krig. Ur det perspektivet förstår man lady Russell som nog dessutom tänkt sej det skulle dyka upp nån ännu bättre friare. Och Anne var ung och säkert osäker, och litade mycket på sin äldre vän. Men dessutom, när de äntligen talar ut med varandra, förklarar Anne att lady Russell även var som en förälder och att det kändes nödvändigt, en plikt, att följa hennes råd och att samvetet skulle ha blivit mer lidande om hon fortsatt förlovningen än om hon slagit upp den. Även om lady R gjorde fel och även hon själv, skulle Anne aldrig gett ett sådant råd själv. Wentworth som varit besviken, arg och även föraktfull över att hon givit upp så lätt har nu mer förståelse för hennes handlande då. Kanske att med två mognare personer som nu upptäckt att deras känslor finns kvar blir ett starkare och säkrare äktenskap. Nu skulle ingen kunna övertala Anne till något annat iaf! Men det intressanta är om Wenthworth kommit tillbaka utan förmögenhet, kanske lite fattig, hur hade det då gått om känslorna flammat upp och de velat gifta sej? Hur hade då omgivningen reagerat?