• NinaFrid gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Liknelseboken av PO Enquist – 2-15 september - AvslutadLiknelseboken av PO Enquist – 2-15 september – Avslutad 2 September, 2013 05:32

  Hej Pia och Jan, och ni andra när ni får möjlighet att logga in… Vad intressant att du vill byta omslaget på boken, Jan! Det är ju verkligen det första man möts av, och vilket intryck ger omslaget på Liknelseboken? Det har ju varit en del åsikter om det i media, och det är faktiskt en gåta för mig (ännu en PO-gåta) hur författaren kunde godkänna ett sådant omslag… Det känns närmast respektlöst mot kvinnan på det kvistfria furugolvet! Eller vad tycker ni?

  • Enquist har säkert en klok anledning till omslaget. Jag tycker att det är fint. Tolkar det som en bild av att kvinnokroppen är något vackert. Som en renässansmålning. Är ganska ensam om den åsikten antar jag, men det var min första tanke när jag först såg boken. Jag förstår invändningarna, men tycker att det finns mycket vbilder som är mer nedsättande än denna .

  • Vad lättad jag blir att man kan tolka den så! Det är nog det som är tanken bakom… Ändå tycker jag att den ger signaler om en helt annan typ av kärlekshistoria (mer traditionell) än vad Liknelseboken är. Jag tycker att hon är vacker och jag menar inte att en bild på en naken kvinna i sig är nedsättande, men kunde kvinnan på bilden inte få vara 51 år och lite mindre vacker, lite mindre tavla?

  • Har ni inte sett omslaget på Björn Ranelids roman Kvinnan är första könet…?
   :-)
   Skulle mer än gärna ha velat vara med i denna diskussion, men det är tyvärr lång kö på “mitt” bibliotek. Har ej råd att köpa boken f n.
   Jaga har läst flera böcker av Enquist. Uppskattar bl a Livläkarens besök , Kapten Nemos bibliotek och Lewis resa.
   Hälsningar Mohikanen.

  • Vad olika man tolkar text och bilder! :-) jag tänkte att rumpan tillhör en äldre kurvig kvinna. Ganska rundlagd i jämförelse med dagens ideal. Kanske är det Enquist drömbild av kvinnan…

  • Jag håller med dig, Feelgoodbib! Känns som en lite motvallsreaktion att tycka omslaget är vackert.. :) Även om kroppen är bar så är den vänd från betraktaren, är en linje.