• Tommy Bildström gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Svärd och Rymdskepp (I samarbete med Nordmalings bibliotek)Svärd och Rymdskepp (I samarbete med Nordmalings bibliotek) 16 February, 2020 03:55

  Tankar och funderingar efter att ha läst halva boken.
  Till att börja med så lyssnar jag på boken via audible. Det är två uppläsare, en som läser blå och en som läser röd, vilket jag gillar. Det första jag tänkte var att det är rätt intressant det här med att två soldater i krig ofta har mer gemensam med varandra, trots att man är fiender, än vad man har med övriga samhället.
  Den hör till kategorin ”Jag får inte tänka så mycket på hur tidsresor kan fungera böcker” utan bara acceptera att det verkar fungera på det sättet att då någon av dem ändrat något kan inte den andra bara åka tillbaka i tiden och sätta krokben för varandra. Men det är ok.
  Jag gillar språket och fantasy/scifi/konstigt miljöerna som är skitintressanta men en av sakerna jag ogillar är att miljön inte spelar så jättestor roll för handlingen. Man väntar egentligen bara på att blå eller röd ska hitta brevet så att den romantiska historien ska gå vidare. Jag kände egentligen inte att jag fick något grepp (hittills) kring det övergripande världsbygget, samtidigt får jag känslan av att det inte spelar så stor roll.
  Jag antar att det är därför boken inte är så lång? Man skulle nästan kunna korta ner den till en brevroman.
  Sen så är det intressant med hur författaren kan experimentera friskt i fantasy/scifi världen men det hade varit roligare om dom faktiskt bytt kön/kropp lite friskare.

  John Varley experimenterar mycket med sådant i hans böcker (steel beach tex som kom på 90-talet nån gång). När tekniken är tillräckligt avancerad så kan man säkert byta beroende på humör. Nu vet jag inte om det tillfört så hemskt mycket till just den här historien men det var en tanke som dök upp.

  Någon sorts sammanfattning: Jag tycker att den är ok, Fint språk, intressant ”setting” men jag är inte direkt överväldigad. Nu har jag ju bara hunnit halva boken så det kanske börjar hetta till snart?

   

  • Jag har lyssnqt på mer än halva, men jag känner att formen (brevroman, tredje person, presens) inte funkar på mig. Tillsammans med rätt mycket “purple prose” gör det mig distanserad till både personer och handling. Jag hörde inte ens att det var två olika uppläsare! Skulle jag var cynisk så tror jag att den är skriven för att vinna ett pris, snällare sagt är det ett intressant experiment. Jag tycker nog helt enkelt bättre om berättelser med yttre handling och dialog. Här försvinner, som du nämner Tommy, t o m själva världs-bygget bort för deras relation, blir lite “The Lake House in Space” av det …

   • Om ni som läser kommentarerna inte vet vad purple prose är så skulle man kanna säga att det är överdriven och tilltagen så att den stör läsflödet. Förstår jag dig rätt Sten? Ja, jag var lite inne på samma spår, men boken är ju inte så lång så det hinner (nog) inte bli så tradigt. Jag tycker ändå att den är rätt välskriven?
    Det är intressant att läsa din kommentar, jag hoppas att det dyker upp någon som skiljer sig lite från vår upplevelse. En rolig sak med att man kommenterar böckerna halvvägs är att man får med sig lite olika perspektiv.

    • Jag sa inget om att den inte skulle vara välskriven; det är en fråga om tycke och smak bara. Den har fått överväldigande recensioner (och några som inte gillar den lika mycket, ingen säger att den är dålig), men tycker man inte om blomsterspråk (som det heter på svenska) så är drygt fyra timmar av det ganska långt! Ja, mig stör det, speciellt kombinerat med andra saker i språket, t ex att just tredje person presens fick mig att tro att hon (vilken som helst av dem) pratar om någon annan när det är berättaren som skriver om vad karaktären gör och tänker. Vad gäller själva handlingen så kräver det mycket av läsaren att “se igenom” allt och förstå vad som händer, men kanske är det inte så viktigt förutom vad som händer med dem och deras relation. Kanske är det också att just denna är bättre att läsa på papper… Den ska visst bli film eller Netflix-film och jag tror det kan bli jättebra, det är ju en häftig värld ändå, och om det kan få ihop breven med det visuella på något smart sätt kan det bli en bra balans tror jag.

     • Jag håller med i det du skriver Sten. Och intressant att den ska bli netflixfilm, precis som du säger så kan det blir spännande just med det visuella. Det kanske till och med skulle göra sig bra som en helt animerad serie? Kul att få ta del av dina synpunkter på boken.