• Tack för intressanta diskussioner och inlägg! Nu bollar Vännäs bibliotek över ansvaret till Bjurholms bibliotek för nästa bokäventyr: Mansfield Park. Hoppas att du har haft utbyte av läsning och diskussioner, och att vi hörs igen kring läsningen av nästa bok. Det är förstås fritt fram att fortsätta diskutera Stolthet och fördom, och att hoppa in…[Läs mer]

 • Det är redan sista veckan i oktober! Här i Vännäs vaknade vi upp i morse med snö på träd och mark. Så nu är det dags att avrunda diskussionerna kring Stolthet och fördom. Vad tycker du om boken som helhet? Har den motsvarat dina förväntningar? Positivt? Negativt? Andra reflektioner?

  • Jag funderar kring samtalen tidigare under månaden, så mycket intressanta frågor! T ex om hur vissa karaktärer liknar varandra i olika böcker och hur vissa frågeställningar återkommer. Jag tycker mycket om Stolthet och fördom, inte minst för humorns skull, men en annan av mina favoritböcker är Austens Övertalning/Persuasion. Den handlar myck…[Läs mer]

   • Jag läste att Jane Austens hem är museum, det står numera högt upp på min reseönskelista: https://www.jane-austens-house-museum.org.uk/
    Jag skulle också vilja veta mer om både tiden och hennes liv. Antagligen är både hennes böcker och åsikter mer kontroversiella och nytänkande än vi förstår idag.

    • Jag blir mer och mer sugen på en resa till England. Då är ett besök på Jane Austen-museet ett måste! Likaså ett besök på Highclere castle där Downton Abbey spelades in. :-)

  • Jag hade inte läst Stolthet och fördom tidigare, bara sett film och tv-serie. Jag blev väldigt förtjust i Gun-Britt Sundströms översättning, försökte också läsa på engelska, men tappade ibland bort mig i långa snirkliga formuleringar.

  • Jag är ännu mer övertygad nu om att Stolthet och fördom faktiskt ÄR min favoritbok genom alla tider! Jag har som sagt läst den många gånger, men första gången på engelska och det är något visst med att läsa på originalspråket. Jag tycker Stolthet och fördom har allt; humor, kvickhet, kärlek, spänning (nåja …), rolig dialog osv.

   Det har ocks…[Läs mer]

  • Kom av mej med läsningen ett tag men nu är Stolthet… utläst och Mansfield Park påbörjad! Kände, och skrev nog, början att Stolthet.. är en historia man “kan” och därför inte så lockande. Men blev absolut inte besviken på historien eller utråkad av läsningen! Tyckte utvecklingen av Elizabeths och Darcys kärlekshistoria blev intressantare…[Läs mer]

 • Måndag igen! Veckans fråga:

  Det finns flera exempel på att släkt och vänner har synpunkter på och blandar sig i karaktärernas kärleksliv. Till exempel försöker Mr Darcy hindra Mr Bingley från att uppvakta Jane till en början. Sedan vill Lady Catherine sätta stopp för en förbindelse mellan Mr Darcy och Elizabeth. Vad tänker ni om det?

  Tycker ni…[Läs mer]

  • Jag tänker att samhället då var ett klansamhälle där heder var viktigt och att gifta sig inom sitt stånd var viktigt. Att följa vissa konventioner var viktigt och så är det väl än idag men på ett helt annat sätt. Att följa gruppens regler har alltid varit viktigt för den sociala samhörigheten, men på olika villkor genom tiderna och i de olika k…[Läs mer]

  • Det beror nog helt på vem det är vi råder och vilken relation vi har till personen. Rådet kan ha effekt, men eftersom vi inte kan se in i framtiden så är det liten risk att en utomstående har något att komma med. Två minus kan bli plus och två plus bli minus. Sedan har vi ju det här med lockelsen i det “förbjudna” som diskuterades här förut och so…[Läs mer]

  • Svår fråga … Det var nog vanligt att lägga sig i och ha synpunkter om detta på Jane Austens tid eftersom det då var så viktigt att trygga sin ekonomi och ”hålla sig till sin samhällsklass”. I dagens samhälle vet jag dock inte hur pass mycket man ska/bör lägga sig i andras val av kärlekspartner …:-)

  • Detta är en knivig fråga. Vill helst inte lägga mig i någons förälskelse, men om hen lever i en destruktiv relation och jag upplever mig vara en “vän” så måste jag försöka finna ett sätt att tala om saken. När Jane Austen levde fanns tankar som “vangifte”/
   “mesallians”/”nergifte”. – att någons giftermål med en person av ringare samhällsställn…[Läs mer]

 • Måndag igen! Veckans fråga: Har du hittat något favoritcitat som du vill dela med dig av? Varför fastnade du för just det?

  • Mr Bennet är en av mina favoritkaraktärer i Stolthet och fördom. Han är så fyndigt rolig och ironisk. Som till exempel när mrs Bennet beklagar sig över att mr Bennet inte bryr sig om hennes nerver. Då svarar han:
   ”You mistake me, my dear. I have a high respect for your nerves. They are my old friends. I have heard you mention them with considera…[Läs mer]

   • “När hon var missnöjd trodde hon att hon led av dåliga nerver”. Det citatet tycker jag var rätt kul. Missnöjd-klagan-ickeaccepterande-negativ-mår dåligt :-)

   • Så bra Åza att du nämner mr Bennet. (Eftersom jag glömt anteckna nu igen) Gillar också hans underfundiga och tålmodiga humor! Och ett underbart sätt att kommentera, och stötta Elizabeth, att hon sa nej till frieriet.

  • Nu har jag lyssnat mig igenom boken, jag lånade E-ljudboken som var översatt 2017. jag hade också översättningen från 2011 som bok att jämföra med och ibland tyckte jag att boken var bättre översatt och ibland, E-ljudboken.

   Mitt favoritcitat kommer från E-ljudbokens översättning: “Tänk på det förflutna endast då det är en glädje att minnas…[Läs mer]

   • Jag läser boken på engelska, men sidorna är inte lika. I vilket kapitel eller sammanhang har du hittat citatet?

    • I slutet av romanen: Elizabeth till Darcy: ”Men tänk inte mer på det där brevet. Känslorna hos den som skrev och den som tog emot det är så annorlunda nu än då allt det obehagliga omkring det bör glömmas bort. Ni får tillägna er min filosofi – tänk på det förflutna bara om minnet är trevligt.” (Kap 58)

     • Här är citatet på engelska: “You must learn some of my philosophy. Think only of the past as its remembrance gives you pleasure”. (s. 397 i min bok). Översättningen till svenska känns välgjord!

      • Tack Maria för ditt svar! Så här tolkar jag den meningen: Tänk bara på det förflutna om dess minnen ger dig glädje. Så översättningen från E-ljudboken tycker jag stämmer bättre överens med orginalet och mer i samklang med bokens poetiska och romantiska uttryck.

 • Måndag igen, och här kommer en ny fråga att diskutera:

  Stolthet och fördom är i hög grad en berättelse om kärlek och relationer, men kärleken beskrivs väldigt kyskt. Tror du att det är ett medvetet grepp av Jane Austen, eller är det en spegling av hur människor levde på den här tiden (iallafall i den samhällsklass det handlar om)? Finns det andra…[Läs mer]

  • Jag tycker att romanen vinner på sin kyskhet. Jag kom att tänka på amerikanska high schoolfilmer som skildrar 50 / 60-talet, där de vuxna gick omkring med linjaler för att kolla avståndet mellan de som dansade tryckare på skoldanserna.. Det kan aldrig ha varit mer spännande att dansa än där och då! Det förbjudna blir lite extra lockande. F…[Läs mer]

  • Förmodligen var det precis så kyskt och tillrättalagt under den tid Jane Austen skildrar. Det var nog väldigt tabu att sätta ord på kärlek och erotik i en roman och även att visa det offentligt. Jag tycker det är så befriande att så mycket lämnas åt fantasin, i kontrast till mer moderna romaner och filmer där allt och lite till visas och beskrivs.

  • Hej, här kommer en sen kommentar! Jag håller med er, och tänker på skräckgenren också där det allra obehagligaste är sådant som fantasin själv får skapa.

  • Jag ser det som att boken speglar den tid de levde i, i det samhällsskiktet, annrs hade hon nog inte fått den publicerad om den ansetts vara vidlyftig.

   Det är en ogift kvinnas romantiska drömmar om att få bli älskad för sin egen skull av en man som man kan högakta och som är rättrådig. Det visar bokens slut tydligt på tycker jag. För visst v…[Läs mer]

 • Då är det första oktober och dags för ny bok: Stolthet och fördom. Stolthet och fördom publicerades första gången 1813, under pseudonymen A lady (precis som Förnuft och känsla). Boken är kanske Jane Austens mest kända, och har gjort stora avtryck i både läsarnas hjärtan och i västerländsk kultur. Romanens första mening är nog en av världslitteratu…[Läs mer]

  • Läste några kapitel för längesen och har sett en och annan film. Så är egentligen lite trött på historien, tycker jag kan den. Ja den kanske är lite tråkig t om.. Men just därför ska det bli en riktigt intressant utmaning att läsa boken ordentligt nu! Bara jag hittar åt den i bokhyllan!

  • Jag är barnsligt förtjust i Stolthet och fördom och uppger ofta den som min favoritbok om någon frågar. Jag har läst den många gånger och sett flera olika filmatiseringar. Nu har jag bestämt mig för att läsa den på engelska, vilket jag tänkt länge men inte kommit mig för att göra tidigare. Kanske blir läsupplevelsen en annan på originalspråket, vi får se?!

  • Stolthet och Fördom är en klassiker och det finns flera filmatisering. Jag läser “Stolthet och fördom” för första gången på svenska. Detta så jag lättare kan skriva citat. Blir spännande om det blir en annan upplevelse av boken. Tack och lov läste jag boken innan jag såg en filmatisering så jag inte fick någon förutfattad mening om karaktärerna.

  • Jag inser att det här nog är första gången jag läser boken. Jag har tv-serien som min främsta referens, jag ser Colin Firth och Jennifer Ehle framför mig hela tiden. Men språket är minsann inte nutida! Det är ganska snirkligt och omständligt. Det är inte alls konstigt med tanke på att boken är över 200 år, och inte negativt. Jag har bara gjort…[Läs mer]