• Vännäs bibliotek gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad)Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad) 1 October, 2019 08:49

  Då är det första oktober och dags för ny bok: Stolthet och fördom. Stolthet och fördom publicerades första gången 1813, under pseudonymen A lady (precis som Förnuft och känsla). Boken är kanske Jane Austens mest kända, och har gjort stora avtryck i både läsarnas hjärtan och i västerländsk kultur. Romanens första mening är nog en av världslitteraturens mest kända: It is a truth universally acknowledged that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.

  Det är också nytt bibliotek som ansvarar – Vännäs bibliotek. Jag som representerar biblioteket heter Maria Sidebo. Jag kommer att lägga ut frågorna som Vännäs bibliotek och delta i diskussionerna som mig själv. Det kommer en ny fråga varje måndag i oktober. Precis som tidigare finns inga krav på lästa sidor, och det är fritt fram att skapa egna diskussioner och ställa egna frågor.

  Den första frågan: Jag gissar att många av er har haft en idé om Stolthet och fördom, kanske efter att ha läst boken tidigare, eller sett någon filmversion, eller bara hört talas om boken. Är boken som du trott eller är det något som överraskar eller förvånar dig?

   

  • Läste några kapitel för längesen och har sett en och annan film. Så är egentligen lite trött på historien, tycker jag kan den. Ja den kanske är lite tråkig t om.. Men just därför ska det bli en riktigt intressant utmaning att läsa boken ordentligt nu! Bara jag hittar åt den i bokhyllan!

  • Jag är barnsligt förtjust i Stolthet och fördom och uppger ofta den som min favoritbok om någon frågar. Jag har läst den många gånger och sett flera olika filmatiseringar. Nu har jag bestämt mig för att läsa den på engelska, vilket jag tänkt länge men inte kommit mig för att göra tidigare. Kanske blir läsupplevelsen en annan på originalspråket, vi får se?!

  • Stolthet och Fördom är en klassiker och det finns flera filmatisering. Jag läser “Stolthet och fördom” för första gången på svenska. Detta så jag lättare kan skriva citat. Blir spännande om det blir en annan upplevelse av boken. Tack och lov läste jag boken innan jag såg en filmatisering så jag inte fick någon förutfattad mening om karaktärerna.

  • Jag inser att det här nog är första gången jag läser boken. Jag har tv-serien som min främsta referens, jag ser Colin Firth och Jennifer Ehle framför mig hela tiden. Men språket är minsann inte nutida! Det är ganska snirkligt och omständligt. Det är inte alls konstigt med tanke på att boken är över 200 år, och inte negativt. Jag har bara gjort mig en bild av boken genom tv-serien, och det gick sådär.