• Vännäs bibliotek gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad)Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad) 28 October, 2019 12:51

  Det är redan sista veckan i oktober! Här i Vännäs vaknade vi upp i morse med snö på träd och mark. Så nu är det dags att avrunda diskussionerna kring Stolthet och fördom. Vad tycker du om boken som helhet? Har den motsvarat dina förväntningar? Positivt? Negativt? Andra reflektioner?

  • Jag funderar kring samtalen tidigare under månaden, så mycket intressanta frågor! T ex om hur vissa karaktärer liknar varandra i olika böcker och hur vissa frågeställningar återkommer. Jag tycker mycket om Stolthet och fördom, inte minst för humorns skull, men en annan av mina favoritböcker är Austens Övertalning/Persuasion. Den handlar mycket om hur huvudpersonen låter sig övertalas att bryta förlovningen med den man hon älskar – så där kommer frågan om familj och vänner som försöker styra de ungas val/kärlek igen. Den boken handlar också mycket om stolthet, eller snarare fåfänga… Jag tycker också att Stolthet och Fördom är intressant för resonemangen kring kvinnors utsatthet och för att Elisabeth är en sån stark person i den tidens sammanhang. Har inte läst något om hur detta togs emot när boken kom, men det skulle vara spännande att veta mer om.

   • Jag läste att Jane Austens hem är museum, det står numera högt upp på min reseönskelista: https://www.jane-austens-house-museum.org.uk/
    Jag skulle också vilja veta mer om både tiden och hennes liv. Antagligen är både hennes böcker och åsikter mer kontroversiella och nytänkande än vi förstår idag.

    • Jag blir mer och mer sugen på en resa till England. Då är ett besök på Jane Austen-museet ett måste! Likaså ett besök på Highclere castle där Downton Abbey spelades in. :-)

  • Jag hade inte läst Stolthet och fördom tidigare, bara sett film och tv-serie. Jag blev väldigt förtjust i Gun-Britt Sundströms översättning, försökte också läsa på engelska, men tappade ibland bort mig i långa snirkliga formuleringar.

  • Jag är ännu mer övertygad nu om att Stolthet och fördom faktiskt ÄR min favoritbok genom alla tider! Jag har som sagt läst den många gånger, men första gången på engelska och det är något visst med att läsa på originalspråket. Jag tycker Stolthet och fördom har allt; humor, kvickhet, kärlek, spänning (nåja …), rolig dialog osv.

   Det har också varit roligt att diskutera den tillsammans med andra, det adderar verkligen till läsupplevelsen!

   Nu har jag börjat läsa Mansfield Park och ser fram emot november månads diskussioner, då Bjurholms bibliotek tar över moderator-rollen. Hoppas ni andra också hänger med då! :-)

  • Kom av mej med läsningen ett tag men nu är Stolthet… utläst och Mansfield Park påbörjad! Kände, och skrev nog, början att Stolthet.. är en historia man “kan” och därför inte så lockande. Men blev absolut inte besviken på historien eller utråkad av läsningen! Tyckte utvecklingen av Elizabeths och Darcys kärlekshistoria blev intressantare just för att den inte direkt gick på räls. Fast till att bli en favoritbok är det långt. När jag berättat om bokcirkeln så har jag fått så motsatta reaktioner på JA och på Stolthet… Roligt.