• Vindelns bibliotek gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad)Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad) 23 September, 2019 08:38

  Nu knyter vi ihop säcken! Sista veckan diskuterar vi Förnuft och känsla som helhet; handling, språk, miljö, tema och så vidare. Får Förnuft och känsla ris eller ros?

  • Ingen som sagt nån än? :-) Nåväl, jag gillar den som helhet även om det var lite mycket dialoger för mig och många personer att hålla reda på. Det är ingen bok som man läser en bit av och lägger undan sen, då har jag tappat tråden. Jag gillar hur hon beskriver den tiden och alla karaktärer, men som sagt, den kräver en del av en för att kunna hänga med i. Tycker jag…

   • Ja, det var verkligen lite svårt i början att hålla rätt på alla personer! Märkte det gick bättre när jag tänkte på karaktärerna i filmen!

  • Förnuft och Känsla är en angenäm läsupplevelse. Det är ju en charmig miljö bland alla aristokrater och slott, intressanta historier där man undrar hur det skall gå och karaktärer som man lätt kan föreställa sig och engagera sig för eller emot. Man kan läsa om den för att återuppleva de känslorna.

   Sätter den några spår hos mig? Lärde jag mig något? Ja, att det gäller att balansera förnuft och känsla på rätt sätt. Systrarna är varandras motpoler i början men jag upplever att de lär sig uppskatta och tillägna sig varandras styrkor. Elinor börjar kunna acceptera och hantera sina känslor i stället för att kväva dem. Marianne inser att hon måste bemästra sitt starka känsloliv för att kunna leva i en värld som kräver ett visst mått av förnuft. Det kan ge anledning till självreflexion – hurdan är jag?

   Behagligheten i romanen kräver tyvärr att alla historier och intriger slutar med vad jag upplever som försök att allt skall sluta lyckligt även om de sista stegen dit är och skall kanske vara väl snabba och halsbrytande.

   En bok att läsa och läsa om men inte att utmanas av.

   • Det du skriver om förnuft gentemot känsla och systrarna som motpoler håller jag med om. I en kommentar i en engelsk upplaga menar man att Austen ville framhålla just det, att det behövs en balans mellan förnuft och känsla. För mycket av det ena eller andra var inte bra. Systrarna utvecklas ju verkligen i berättelsen.

   • @WernerG Du beskriver det väldigt bra, det här med förnuft och känsla och hur de kvaliteterna utvecklas hos Elinor och Marianne. Jag tyckte också om beskrivningen av Elinors osjälviska hjärta och hur omtänksam och förstående hon var mot andra.

  • Jag har läst förnuft och känsla tidigare, så det underlättade nog läsningen denna gång, men i början hade jag ändå lite svårt att hålla reda på de olika karaktärerna och dess släktskap. Jag gillar Jane Austens intelligens, humor och kvickhet. Hur hon lyckas förmedla ett visst mått av spänning även i en miljö där det inte händer särskilt mycket. Helt klart en läsupplevelse för mig ännu en gång! Och extra roligt att läsa en bok som man sedan kan diskutera med andra. :-)

  • Tack Åza för att dina tankar och att du ledde cirkeln. Jag njöt till fullo att läsa om “Förnuft och Känsla”. Så många kvicka och fyndiga betraktelser. Hittade många nya citat att uppskatta. Som titeln antyder är “förnuft och känsla” ibland i opposition precis som systrarna Elinor och Marianne representerar 2 olika förhållningssätt till livet. Denna gång funderade jag mycket på vikten att uppföra sig korrekt och vad tystnad har för betydelse i romanen. Det citat som bäst visar på detta är följande: Kap 11: Elinor var inte förvånad över deras dragning till varandra” (Marianne + Willoughby)”Hon önskade bara att de inte visat den så tydligt, och ett par gånger dristade hon sig att förslå Marianne att en viss självbehärskning kunde vara på sin plats. Men Marianne avskydde allt fördöljande när det inte var förenat med verklig vanära att vara oförbehållsam, och att sträva efter att lägga band på känslor som inte i sig själva var klandervärda tyckte hon inte bara var att anstränga sig i onödan utan också att på ett vanhedrande sätt låta sitt förnuft underkasta sig triviala och felaktiga idéer”

   • Tack själv! Roligt att du och alla andra deltagare var med. Hoppas ni vill fortsätta dyka in i resten av romanerna. :-)

    • Absolut! Gillar att ha boktema, eller projekt på gång. Att läsa flera böcker av en författare så här är spännande, passar mej bra.