• Vindelns bibliotek gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Jane Austen-bokcirkel 2019-2020Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 9 March, 2020 09:37

    Fråga 2: Hjältinnan i romanen, Cathrine Morland, är en ivrig läsare av så kallade gotiska (skräckromantiska) romaner, till exempel Udolphos mysterier av Ann Radcliffe, och Northanger Abbey anses av vissa litteraturkritiker som en drift med genren. Vad tycker ni om Jane Austens sätt att använda romankonsten när hon skriver berättelsen? Och har någon av er till och med läst Udolphos mysterier?

    • Jag har lånat Udolphos mysterier men har inte haft tid att läsa den. Det är nog ganska vanligt att författare inspireras av andra romaner och det är väldigt tydligt att Jane Austen gör det I Northanger Abbey. Även Jane Eyre, som gavs ut 1847, har tydliga drag av gotisk roman, inspirerad av Ann Radcliffe.

    • Jag har inte läst nån annan roman där man använt romankonsten som så tydlig inspiration och förebild. Tyckte det var mer kul att få en inblick i att man i början på 1800-talet tyckte att gotisk skräck var fascinerande och att det fanns, trodde det var en modern företeelse. Hade man levt på den tiden så hade nog referensen till de romaner som tas upp gett mer. Nu säger de en ingenting och jag har heller aldrig varit intresserad av den genren.

    • Har inte läst “Udolphos mysterier” av Anne Radcliffe. Om jag hinner läsa klart Northanger Abbey denna vecka skall jag göra ett försök att läsa Radcliffes bok på över 600 sidor.