• Vindelns bibliotek gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad)Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad) 16 March, 2020 09:30

  Fråga 3: Citat är roligt! Gör som Cessan redan gjort och välj ut varsitt stycke eller mening i boken som ni fastnat för och berätta varför.

  • Jag hittade ett citat på sidan 106 i en upplaga från 1993.
   Bakgrunden är att syskonen Tilney pratar om landskapet ur en konstnärlig synvinkel och Catherine känner sig dum och skäms över sin okunnighet. Citat: “En missriktad skamkänsla. Om man vill knyta vänskapliga band med någon, är det alltid bäst att vara okunnig. Den alltför välinformerade har ingenting att erbjuda den andras fåfänga, det inser man om man är förnuftig. Detta gäller särskilt kvinnan, som bör dölja det hon vet, om hon händelsevis har oturen att veta något.”
   Sedan fortsätter Jane Austen att beskriva hur en annan författarinna, Fanny Burney, skrivit om förtjänsterna med naiv okunnighet hos en vacker flicka, i boken Camilla. Ett exempel på hur Jane Austen refererar till andra romanförfattare.
   Citatet tycker jag är ännu ett exempel på Jane Austens torra humor, jag skrattar ofta när jag läser hennes böcker!

   • Det här citatet gillade jag också, särskilt rolig var sista meningen! Hade t om köpt små postit-lappar att använda vid läsningen. De glömde och förlade jag nånstans!

  • Jag har tidigare uttryckt att jag inte är så förtjust i Henry Tilney, men när jag hittar detta kan jag inte låta bli att tycka om honom:

   “The person, be it gentleman or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid.” (Chapter 14)

   ”Den person, oavsett om det är en herre eller dam, som inte har nöje av en god roman måste vara outhärdligt enfaldig.” (Henry Tilney, Northanger Abbey, Kapitel 14.)

   Jag upplever att det är Jane Austen som kikar fram bakom raderna… och manar oss att läsa mer.