• Vindelns bibliotek gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad)Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad) 23 March, 2020 10:26

  Tiden går fort när man har roligt! Det är måndag igen och dags för sista frågan rörande Northanger Abbey. Tur att aktiviteter online funkar bra trots coronas framfart. Ta hand om er där ute, jag hoppas ni orkar bokcirkla med oss ett tag till!

  Fråga 4: Var det något som du tyckte särskilt mycket om i Northanger Abbey? Var det något som förvånade dig? Var det något som du inte gillade?

  • Jag tycker om berättarglädjen och humorn! När en läst alla Austens böcker är det också intressant att jämföra och i Northanger Abbey är redan flera spår tydliga som återkommer i senare böcker. Samtidigt tycker jag att karaktärerna är mer svart-vita/onyanserade vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att det var hennes första roman. T ex de “dåliga” i romanen; syskonen Thorpe, General Tilney och Kapten Tilney uppför sig värre, har mer oförlåtliga fel, än karaktärerna i andra romaner – eller vad säger ni?

  • Jag håller med dig Åsa i det du skriver. När man läst alla böcker tycker jag att det märks att Northanger Abbey är en av hennes första romaner, och att hon sedan har utvecklat sättet hon beskriver sina karaktärer och så vidare. Hon känns mer mogen i de senare böckerna på något vis. I Northanger Abbey testar hon olika sätt att skriva, men precis som du säger, Åsa, så finns det mycket berättarglädje och humor i NA och det är härligt.

   • Jag har sett filmen Northanager Abbey från 2007, i veckan. Det finns ju alltid ändringar och förkortningar en tycker är onödiga. Men totalt sett var det en trevlig filmupplevelse med väldigt bra rollbesättning! Rekommenderar den.

    • Jag har bara sett den äldre versionen, men har beställt den från 2007 på bibblan. Ska bli kul att jämföra.

  • Tyckte om Northanger Abbey! Instämmer i vad både Åsa och Åza tycker. Syskonen Thorpe var ju förskräckliga, skulle bli galen på en typ som brodern. Kanske blev hon mer nyanserad i beskrivningen av olika personer i senare böcker. Samtidigt är Catherine väldigt ung och lär sej i historien en hel del om människors sämre sidor, växer som till sej. Det som förvånade lite var att det gick ganska fort och lätt på slutet när de ”fick ihop det”. Borde inte Henry ha uppvaktat henne lite mer? Men så klart de skulle få varann, fattas bara annat! Lite inblick i societetslivet i Bath var intressant.