• Vindelns bibliotek gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad)Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad) 30 March, 2020 10:23

  Hej bokcirklare!
  Hoppas ni alla är friska och lässugna? Själv har jag en förkylning och sitter hemma och jobbar. Tur att vissa arbetsuppgifter går att göra på distans och digitalt nu när världen är upp och ner. Mars närmar sig sitt slut och jag vill tacka alla som läst och diskuterat Northanger Abbey denna månad. Fortsätt gärna diskussionen även framöver!

  Nu vill jag introducera cirkelns sista bok som är Övertalning. Maria på Tegsbiblioteket i Umeå kommer att leda diskussionen av Övertalning och första frågan kommer nästa måndag den 6 april. Ni hänger väl med!?

  Övertalning är Jane Austens sista fullbordade roman och gavs ut postumt 1818 tillsammans med Northanger Abbey. Austen var svårt sjuk när hon skrev romanen och hon avled strax efter att den blev färdig år 1817. Austen liknas ofta vid bokens huvudperson, Anne Elliot, då de båda avslutat en förlovning trots att de var förälskade i friaren. Slutet på historien skrev Jane Austen ursprungligen annorlunda, men kände sig inte nöjd och skrev därför om det. Dessa kapitel brukar kallas “the cancelled chapters” och har i flera filmatiseringar delvis använts som tillägg till den slutgiltiga versionen.

  I centrum för handlingen står Anne Elliot, dotter till en adelsman med dåliga finanser. På grund av hans och den äldre systerns svårigheter att hålla ett fast grepp om familjens ekonomi efter moderns död tvingas de hyra ut familjegodset och i stället bosätta sig i Bath. Anne var i sin ungdom förälskad i och förlovad med en ung sjöman, Frederick Wentworth, och det är av en slump hans svåger och syster som bestämmer sig för att hyra godset. På grund av detta möts de båda på nytt, och trots att det gått många år sedan Anne av sin äldre väninna övertalats att avbryta deras förhållande inser hon att känslorna inte helt har försvunnit. (Källa: Wikipedia)

  • Allt bok-loppande under åren har lönat sej till slut. Även Övertalning hade jag liggande här hemma, så det är bara att köra igång!

  • Hej Maria, tråkigt att du är krasslig. Hoppas att du snart mår bättre och kan leda cirkeln för romanen “Övertalning”/”Persuasion”. I den upplaga jag har visas en faksimil från den första utgåvan där de gav ut “Northanger Abbey” och “Persuasion” i samma bokband. Har satt igång med läsandet och är nu vid kapitel 5… redo för fortsättningen. Som vanligt fastnar jag för detta med Jane Austens titlar. “Persuasion” – the action or fact of persuading someone or of being persuaded to do or believe something. d.v.s. en övertygelse, en förvissning. Är det så att vi genom att läsa romanen kommer att få kunskap om huvudpersonens Anne Elliots övertygelse och förvissning? Kommer den som i andra Jane Austen verk utvecklas under romanens gång? Jag är redo att upptäck denna roman pånytt då jag läst den tidigare men inte har någon klar minnesbild av den.