• Torsdag 1 oktober:
  1 oktober är här och nu kör vi igång med bokcirkeln. Jag vill hälsa alla som anmält sig varmt välkomna! Det går bra att hoppa in i cirkeln när som helst under läsperioden oktober-november.

  I en digital cirkel brukar det vara svårt att bestämma antal sidor som ska vara lästa till ett visst datum, eftersom alla inte börjar läsa samtidigt. Läsningen är alltså fri, men de som inte kommit så långt i boken får vara beredda på att så kallade ”spoilers” (kommentarer som avslöjar en viktig del av handlingen) kan komma lite här och där. Ett riktmärke vi kan ha i denna cirkel är att vi under oktober läser och diskuterar Vajlett och Rut och i november går vi över till fortsättningen Roger och Rebecka.

  Jag kommer med jämna mellanrum att lägga ut diskussionsfrågor som ni kan svara på genom att klicka på ”Kommentera” under inlägget. Alla deltagare kan även göra egna inlägg med frågor och funderingar som alla sedan kan kommentera. Det roligaste är då diskussionen flyter på och när många deltar. Men det går såklart även bra att delta utan att själv känna sig pressad att behöva skriva något.

  Tyvärr kommer ni endast att få e-postnotiser då någon svarat på ett inlägg ni har skrivit, men inte om någon annan skrivit ett inlägg. Det gäller alltså att kika in på sidan med jämna mellanrum för att inte missa några frågor. Ett annat tips är att spara långa inlägg någonstans innan ni postar det. Det har nämligen hänt ibland att tekniken strular och att inlägg inte publiceras utan försvinner, vilket inte är så roligt.

  Det är viktigt att vi håller en trevlig ton i diskussionsflödet även om olika åsikter kan uppkomma.

  Vi smyger igång lite lugnt så här i början så att alla kommer igång med att läsa. Fundera över detta under första dagarna: Hur fungerar inledningen i boken? Stimulerar den till att läsa vidare? Blir du nyfiken på fortsättningen? Varför eller varför inte?
  På tal om inledningen så är det ett feltryck i rubriken till prologen i den inbundna upplagan från 2018. Det står ”Mars 1959” vilket inte stämmer tidsmässigt. Felet är rättat i pocketupplagan från 2019, där står det ”Mars 1950”.

  Om någon av er deltagare saknar böckerna men bor i närheten av Vindelns bibliotek så finns det några exemplar att hämta där.

  Då börjar vi! :-)

  /Åza, Vindelns bibliotek

  • Information om författaren och lite om innehållet i böckerna hittar ni om ni scrollar en bit ned på sidan.

  • Man fångas direkt. Med bara några meningar tecknas en tydlig bild över var vi befinner oss, den utsatta position som Vajlett har och att något hemskt inträffat som Vajlett måste ta itu med. Jag läser vidare med spänning.

  • Boken var väldigt utlånad och många i kö. Köpte boken istället och satte mej i sola nere vid älven med fika och läste prologen. Man får en riktig sjuss in i boken av de första meningarna och tycker också det ska bli spännande att läsa vidare. Att historien går lite bakåt så att vi kanske får veta varför Sverker blev så himla arg, hur Vajletts första läsår varit. Man känner redan här hur svårt och instängt det kan vara i en liten by, religiös till råga på allt.

  • Så kul och spännande med bokcirkel på det här sättet. Det är premiär för mig. Hakade på direkt när jag råkade se info om cirkeln på biblioteket i Robertsfors i veckan som var. Jag har lånat Vajlett och Rut son e- bok. Läser gärna böcker på plattan numera. Bra att kunna ställa in textstorlek och bakgrundsfärg – ljus osv!

   Boken känns redan efter några sidor som en berättelse en ogärna släpper. Som en serie på Netflix en bara vill veta vad som händer sedan i !
   Jag får genast en förnimmelse av en tillvaro i en by som till ytan har en god sammanhållning, där alla utåt sett har en gemenskap och en omsorg om sin nästa…Men där de oskrivna reglerna som är svåra att riktigt få grepp om, i själva verket styr upp hela tillvaron för alla.
   Hierarkier och strukturer som ingen vågar peta på. Människor “vet – och skall veta – sin plats.”
   Och den bygger på statusmarkörer som släktskap, religiös uppfattning, Så har Det alltid varit, och annalkande förändringar är att betrakta som hot.

   Vajlett blir tillrättavisad i förebyggande syfte av församlingens äldste. Kontrollen måste upprätthållas. Att hon är utsocknes väcker misstanke från början. Vad kan en veta om vilken “arvsynd” hon bör på?

  • Jag läser boken för andra gången nu. Första gången lyssnade jag på den och jag minns att jag fastnade direkt i handlingen. Så även nu när jag läser om den. Jag har lite svårt för böcker som är tröga i starten, jag vill gärna fångas direkt och det tycker jag man gör i Vajlett och Rut. Även om jag redan vet handlingen i stora drag, så minns jag inte alla detaljer och läser vidare med stort intresse!

  • Inledningen gör att jag vill läsa vidare. Jag vill gärna veta vad alla vet men inte jag vet. Varför går hon genom byn? Varför bevakar alla henne? Alla verkar nyfikna.