• WernerG gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Jane Austen-bokcirkel 2019-2020Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 6 September, 2019 03:32

  Det som får mig att läsa Jane Austen med stort nöja är flera olika saker.

  En väl utformad och spännande handling så att man bara måste läsa för att få veta hur det går. Å andra sidan är karaktärerna sådana att man får favoriter som man hoppas att det skall gå bra för och andra som man vill motsatsen. En tidig version av ”feel-good”.

  Karaktärerna även om de som t.ex. Elinor och hennes är lite väl nobla eller onda för att kännas helt realistiska men blir ändå levande tack vare Jane Austens förmåga att skilda händelser och dialoger så målande.

  Den högreståndsmiljö som de utspelas i skulle man velat ha varit med om (sannolikt så var den inte så fantastisk som i böckerna).

  Mycket underhållande och engagerande berättelser.

  • Precis, man kan nog kalla Jane Austens böcker en tidig (mer rumsren) version av feel good-böcker!

   Ja, tänk att få hoppa in i en Jane Austen-roman och se hur det var på riktigt, förmodligen skulle det bli en besvikelse. :-)

  • Om någon vill se en filmatisering av Förnuft och Känsla (Sense & Sensibility) kan jag rekommendera regissören Ang Lee film från 1995. Emma Thompson och Kate Winslet spelar systrarna Elinor och Marianne. Emma Thompson skrev även manuset och det tog henne 5 år att skriva det enligt henne själv.

   • Jag såg den filmen häromveckan och den är jättefin även om mycket från boken inte finns med. Jag störde mig dock lite på att Emma Thompson som spelar Elinor var 36 år när hon spelade in filmen. Då blir det lite konstigt att hennes rollfigur ska vara kring 20 år. Överste Brandon är 35 år i boken och som vi diskuterat tidigare så tyckte ju de att han var en “gammal gubbe”. :-)

    • Tror jag sett hela filmen, ska se om den igen, och för att jag såg filmen innan jag läste boken så tänkte jag aldrig på åldern. När jag läste såg jag överste Brandon som Alan Rickman framför mej och den karln var ju läcker oavsett ålder! Vet inte om det allmänt är bättre läsa bok först och skapa sej egna bilder och se filmen efter?!

     • Absolut. Ta Sagan om ringen t ex och de fantastiska bilder som målas upp i ens fantasi när man läser den.

      • Ja när jag såg första filmen hade jag sällskap av två Ringen-läsare och det var ett himla muttrande om att Balrogen minsann inte såg ut som att den skulle..och DEN figuren som inte.. Etc etc!

     • Jag föredrar oftast att läsa boken före filmen. Böcker är så mycket mer detaljerade än filmer.

      • Jag håller med. Filmen kan bara lyfta fram vissa teman ur boken och utelämnar andra. På så sätt är den på sätt och vis en ny skapelse. Olika filmversioner kan betona olika saker och i vissa fall verkar filmen ta ett radikalt annorlunda perspektiv. Filmen Korparna är något helt annat än Tomas Bannerheds bok.

      • Jag försökte se Korparna som film, men gav upp … Tyckte den var så konstig och obehaglig. Kanske borde jag ge boken en chans i stället?

  • Nja, jag tyckte filmen var starkare än boken. Så låt den vara.